- Oekraïense krijgsgevangen zullen binnenkort misschien tegen hun eigen land moeten vechten, melden Russische staatsmedia.
- Rusland is van plan krijgsgevangenen in te zetten bij een troepenmacht die momenteel vecht in de regio’s Donetsk en Zaporizja.
- Die beslissing is mogelijk in strijd met de Derde Geneefse Conventie over de behandeling van krijgsgevangenen.
- Lees ook: Oekraïne gaat tactiek in oorlog veranderen: Zelensky hint op ‘onverwachte’ aanvallen om patstelling tegen Rusland te doorbreken
Russische media melden dat er spoedig een bataljon Oekraïense met krijgsgevangenen naar de frontlinie wordt gestuurd, dat tegen Oekraïense troepen moet gaan vechten.
De Oekraïners zouden een eed van trouw hebben afgelegd, maar mogelijk is er sprake van een schending van internationale oorlogswetten. De berichten over de inzet van krijgsgevangenen in de oorlog in Oekraïne roepen ook vragen op over de kwaliteit van het Russische leger, dat grote verliezen lijdt op het slagveld.
Op 7 november meldde het Russische staatspersbureau RIA Novosti dat Oekraïense krijgsgevangenen in het “Bohdan Chmelnytsky”-bataljon een eed van trouw aan Rusland hebben afgelegd en snel worden ingezet in de strijd.
Eind oktober meldde het persbureau al dat de Russische autoriteiten van plan waren het bataljon, dat uit 70 gevangenen bestaat, naar de frontlinie in Oekraïne te sturen. De krijgsgevangenen zouden ter voorbereiding relevante training kregen.
Nu de trainingen zijn afgerond, worden de troepen de oorlog ingestuurd en gaan ze naar verwachting opereren onder de "Kaskad"-formatie van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, volgens de westerse denktank The Institute for the Study of War (ISW). Daaruit blijkt dat de Oekraïense krijgsgevangenen aan de frontlinies in de regio's Donetsk en Zaporizja gaan vechten, waar Kaskad volop actief is.
In beide gebieden hebben de afgelopen weken hevige gevechten plaatsgevonden. Rond Avdiivka aan de grens van het bezette Donetsk is Rusland een nieuw offensief begonnen en dat heeft geleid tot vele Russische slachtoffers en verlies aan tanks en andere pantservoertuigen.
Bij Zaporizja ligt het zwaartepunt van het Oekraïense tegenoffensief, waar de Oekraïense troepen hopen door de versterkte Russische verdedigingslinies heen te breken en door te stoten tot de Zee van Azov om zo het door Rusland veroverde terrein in het gebied in tweeën te splitsen. Maar dat wil nog niet erg lukken.
Foto: STRINGER/AFP via Getty Images
Over de details van de inzet van Oekraïense krijgsgevangenen is nog weinig bekend. Hun bataljon werd eerder "een groep vrijwilligers" genoemd en hun commandant zei dat contracten "op algemene voorwaarden" zijn gesloten. Russische staatsmedia meldden dat ze "gerekruteerd" waren. Dat taalgebruik lijkt erop te wijzen dat de troepen net als hun Russische collega's salaris en andere beloningen zullen ontvangen.
Maar het blijft onduidelijk of de militairen gedwongen zijn zich aan te sluiten of dat ze dat uit eigen beweging hebben gedaan, zoals Rusland beweert.
De inzet van krijgsgevangen door de partij die ze heeft gevangen genomen, is waarschijnlijk een schending van de Derde Geneefse Conventie, waarin staat dat "geen enkele krijgsgevangene ooit naar gebieden mag worden gestuurd waar hij blootgesteld kan worden aan het vuur van de strijd of daar mag worden vastgehouden." Ook mogen ze niet worden ingezet voor "gevaarlijk of ongezond werk".
Oekraïne heeft zelf een bataljon Russen dat voor het Oekraïense leger vecht, maar zegt dat zij vrijwillig naar Oekraïne zijn gereisd om zich bij het leger aan te sluiten. Dat is iets anders dan de Russische aanpak, die berust op rekrutering in strafinrichtingen.